brokennoses

27/10/2011 by Michael Bo

Seksualitet og filmanmeldelser

Jeg ser mange film i mit job. Langt de færreste af dem er, hvad man i 80’erne ville kalde homofilm, altså det område, der i dag dækkes af MIX og LGBT. Jeg får ualmindeligt megen respons fra læsere, der ikke deler LGBT-gruppens myriader af seksuelle præferencer og som ækles ved tanken om (f.eks.) to mænd i seng sammen.

Responsen kommer helt automatisk, selv om det, jeg skriver om i den aktuelle anledning, intet har med LGBT-relaterede emner at gøre. Der er mange, der bare behøver at se mit navn i avisen, før den sætter ind: ”Årrrrh, ham og hans svanseri! Nu får han sgu lige en svada i indbakken!”. I et interview i Politiken for nylig, som jeg lavede med den franske filminstruktør Francois Ozon i anledning af hans film ’Potiche’, nævnte jeg ikke mandens seksualitet med et ord. Redaktøren ringede ligefrem til mig og spurgte, om ikke det var en fejl, og jeg svarede, at hans seksualitet var irrelevant for interviewet, så hvorfor dog nævne det?


Jeg udtalte mig engang i Ekstra-Bladet om Heath Ledger efter mandens død, og sidst i artiklen stod der: ”Michael Bo er åben bøsse”. Tak skal du ellers ha’. Insinuationen var naturligvis, at det var Ledgers udseende, jeg var vild med – ikke hans skuespiltalent. Den slags må man tage, som det kommer.


Jeg gjorde den interessante iagttagelse, da jeg for et eller to år siden anmeldte et bokssæt med alle Bruce Webers dokumentarfilm, film om jazz, om boksning m.m. Weber er også manden, der gjorde Calvin Klein og Abercrombie & Fitch megaberømte for deres sexede mandeidealer, som hang i 30 meters højde på Times Square i New York. Og den slags.

Men dét handlede filmene ikke om. Men det er uundgåeligt med så stærk en profil som Bruce Webers, at man læser det, man ved om hans seksualitet, ind på steder, der slet ikke vedrører det. Var der i hans Chet Baker-film ’Let’s Get Lost’ ikke lige lovlig mange billeder af Bakers, ældste og ganske ekstremt smukke søn? Billeder hvor sønnen render rundt i modlys og bart bryst og spiller bold? Og hvad med den unge bokser Andy i filmen ’Broken Noses’? Behøver han være halvnøgen i alle interviewene?

Så jeg var i fare for at falde i samme fælde som dem, der falder over mig, fordi de ANTAGER, at jeg er på grisebassen igen, bare fordi jeg lægger navn til en artikel.


Men som jeg bl.a. skrev i min anmeldelse af bokssættet: ”Det at man kan se på hans film, at Oliver Stone er heteroseksuel, er det det, der gør dem gode? Eller dårlige? Det at Hanne-Vibeke Holst så oplagt er en heteroseksuel kvinde, er det det, der diskvalificerer hendes bøger?”.

Se videoen her: http://youtu.be/HQdPA8bvBm4

#gay#ledger#lgbt#mix#movies#reviews#sexuality