genderbending_glennclose

30/10/2011 by Betty Frank Simonsen

Gender-bending Glenn Close

For få uger siden landede jeg midt i filmland gone mad: Toronto International Film Festival. Brangelina, George Clooney og store dele af Hollywoodbanden landede i Toronto og Hog Town gik amok. Unge som gamle linede klapstole op foran Roy Thomson Hall, hvor stjernerne skulle ind til verdenspremiere, og en ældre mand kom løbende hen ad gaden med sit kamera i hånden for at vise mig noget: ”It´s Hollywood Royalty!” sagde han stolt og viste mig det close up han netop havde taget af Angelina Jolie.


Aviserne kørte forsider henad ”Are you on Team Brad og Team Clooney?” Jeg synes ikke det var et svært valg, for jeg var udelukkende på Team Close. Glenn Close tog nemlig også turen til Toronto med sin nye film Albert Nobbs. Jeg har været en dedikeret Team Close-spiller igennem flere år, og det blev ikke mindre, da hun dukkede op som en mean motherfucker af en forsvarsadvokat, Patty Hewes, i serien Damages.

De lynende øjne, den lille habitjakke og den barske kæft – hvem kan stå for det?


Nu landede Close så i Toronto med sit passionsprojekt, Albert Nobbs. I 30 år har hun forsøgt at få den film op på det store lærred, og jeg ved ikke, hvorfor det skulle tage så lang tid, men måske har det noget med historien og kvinders rolle i Hollywood at gøre. Der er jo det med kvinder på film, at man ofte ser dem i de samme fire roller: mor, kone, elskerinde, the object of den mandlige hovedrolles affection. Alt for sjældent handler historien om kvinder, og de kvinder vi ser på film føles ofte som en slags karikatur på en kvindelighed. Der er en stor mangel på variation indenfor kvinderoller, og derfor er det skønt at se en film som Albert Nobbs.


For Glenn Close spiller her en mand. Det vil sige en kvinde, der i årevis har levet som en mand, nemlig den undselige butler Albert Nobbs, der arbejder på et lille hotel i Dublin sidst i det nittende århundrede. Albert holder sig for sig selv og lever et stille og diskret liv, men det ændrer sig, da hun en nat tvinges til at dele værelse med maleren Hubert (der spilles af underskønne Janet McTeer), som også viser sig at være en kvinde forklædt som mand. Den livsglade og meget mere larmende Hubert viser Albert, at det er muligt at leve nogle af sine drømme ud, endda det at få sig en kone, og Albert begynder at kurtisere den unge og livlige tjenestepige i huset, Helen, som hun er blevet forelsket i.

Se traileren for filmen og begynd at glæde jer.

http://www.imdb.com/video/imdb/vi1358863897/


Close har villet spille rollen på film, siden hun i 1982 spillede Albert Nobbs off Broadway i New York. Hun spiller rollen som den meget diskrete Albert så overbevisende, at der alle steder tales om, at hun nu får den længe ventede Oscar (hun har været nomineret 5 gange).

Omkring det at spille en mand siger hun, at det var vigtigt at gøre kønsskiftet så subtilt som muligt. Hun har haft en særlig albansk kvinde i hovedet, nemlig hende her som lever i en del af Albanien, hvor man i mange år har haft en særlig tradition, hvis ikke der var mandlige arvtagere i en familie:


Albert Nobbs får premiere til foråret, og man kan håbe, at den indvarsler en tid, hvor kvinder fylder mere og får lov til meget mere på film.

Og nyd så lige til slut Janet McTeer som Hubert i dette klip:

http://video.tvguide.com/Albert+Nobbs/What’s+Your+Name–3f/7510553

#brangelina#festival#gender-bending#hollywood#movies#toronto#transgender#women